S medem zacházejte opatrně

Med je všeobecně považován za velmi zdravý a prospěšný produkt. Kvalitní med se všude doporučuje a ať již světlý nektarový nebo tmavý lesní, je opravdu lahodné chuti a lze jej použít nejen jako potravinu, ale především jako lék. Jeho antibakteriální účinky se využívají k hojení ran, při nachlazení nebo při podráždění či zánětu žaludku a střev. Jeho pravidelné užívání má také nepopiratelných vliv na nepříjemné reakce alergických osob, jejichž výskyt snižuje a pomáhá je lépe snášet.
Ale právě tady je třeba si dát pozor na PŘEDÁVKOVÁNÍ MEDEM, podobně jako u léků. I tady příliš moc škodí, i když by se zdálo, že medu prostě není nikdy dost a uškodit nám vlastně nemůže.
 včela na květech.jpg
Příliš mnoho energie
Med nás zásobí přímo nadbytkem energie. Uvádí se, že jedna jeho lžička znamená 30 tisíc kilometrů včelího letu. Může nám tak zapříčinit kolísání nálad a u dětí hyperaktivitu.
med ve sklenicích.jpg
Pozor na glukózu
Glukózy je v medu nejvíce, a tak med dokáže zvýšit hladinu inzulínu v krvi. To se dá příznivě využít při hypoglykémii, ale je-li tělo medem zásobeno příliš, na slinivku břišní to má špatný vliv. Musí si na něj tedy dávat pozor lidé nemocní cukrovkou.
Překyselení
Překyselení organizmu je vstupní branou pro mnoho nemocí, zvláště těch civilizačních. S přílišným množstvím medu přivádíme do svého těla zároveň mnoho jednoduchého cukru, ztrácíme minerály a svoje tělo překyselujeme.
Kvalita krve
Jelikož naše strava většinou obsahuje příliš mnoho cukru a živočišných produktů, ve spojení s velkým množstvím medu může docházet k postupnému oslabení kvality krve.
 kluk s medem.jpg
Med se svými důležitými a prospěšnými přírodními látkami je jistě produktem, který nám velmi pomáhá a bát se ho rozhodně nemusíme. Je však třeba myslet na to, že jen při správně zvolené konzumaci má pro nás pozitivní účinky a že u něj dvojnásobně, než u jakýchkoliv jiných výrobků, platí: všeho s mírou!